De verkrijging van in Nederland gelegen onroerende zaken is in beginsel belast met overdrachtsbelasting. Onder voorwaarden geldt een vrijstelling van overdrachtsbelasting voor de verkrijging van onroerende zaken in het kader van een fusie, splitsing of interne reorganisatie. De vrijstelling wegens interne reorganisatie is alleen van toepassing bij een verkrijging binnen een concern. Onder een concern wordt verstaan een vennootschap samen met alle andere vennootschappen, waarin zij (nagenoeg) het gehele belang heeft. De vrijstelling geldt ook voor de verkrijging van fictieve onroerende zaken.
Onderdeel van Credit Suisse AG zijn meerdere vastgoedfondsen. Nadat was besloten een van deze vastgoedfondsen te beëindigen, zijn alle bezittingen van dat fonds overgedragen aan een ander vastgoedfonds van Credit Suisse AG. Daartoe behoorden alle aandelen in een in Nederland gevestigde bv, die als een fictieve onroerende zaak is aangemerkt.
Naar het oordeel van de Rechtbank Den Haag betrof het een overdracht binnen een concern. Anders dan de Belastingdienst heeft gesteld, had de tussenhoudstermaatschappij zowel het volledige belang in de vervreemder als in de verkrijger. De Belastingdienst heeft niet aannemelijk gemaakt dat de tussenhoudstermaatschappij niet zowel het juridisch belang als het economisch belang had in deze vennootschappen. Dat er afspraken zijn gemaakt met de beleggers in de fondsen over de gerechtigdheid tot de door de fondsen behaalde inkomsten en gerealiseerde winsten en eventuele liquidatie-uitkeringen bij opheffing van de fondsen, maakt niet dat de tussenhoudster afstand heeft gedaan van het economisch belang bij de door haar gehouden aandelen. De vrijstelling van overdrachtsbelasting is op deze transactie van toepassing.